Продавець продовольчих та непродовольчих товарів
 ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРОФЕСІЇ
     Виступає як посередник між виробниками товарів (промислових, продовольчих і інших) і населенням.
     Рекламує наявний товар, пропонує взаємозамінний товар, підраховує його вартість, перевіряє реквізити чека, упаковує товар, видає покупку. Стежить за своєчасним поповненням запасів товарів, термінами їх реалізації. Оформляє гарантійні паспорти на товари: звіряє найменування, кількість, комплектність, сортність, ціни, відповідність маркіровки, ярлики виготівника, наявність пломб. Підраховує чеки (гроші), здає їх в установленому порядку і т.п. Може працювати за касовим апаратом. Оформляє прилавкові вітрини.
     Підготовка і трудова діяльність продавця спеціалізується за наочною ознакою. По групі продовольчих товарів спеціалізація виявляється у продажу бакалійно-кондитерських, кулінарних виробів, овочів і фруктів, мясо-рибних виробів. Професія продавця промислових товарів включає більше 20 спеціальностей: продавець меблів, взуття, радіоапаратури, господарських товарів і т.д.
     Професія має діапазон тарифних розрядів: III-I класи. Працює індивідуально або у складі бригади, в приміщенні і на повітрі, за ковзаючим графіком (такий графік частіше застосовується для продавців продовольчих товарів).
     Несприятливі чинники праці пов'язані з великими фізичними навантаженнями, емоційною насиченістю діяльності, шкідливими умовами (продаж нітрокрасок, лаків, отрутохімікатів і т.д.).
     Робоча поза - "стоячи".
    ПРОФЕСІЙНІ ЗНАННЯ І УМІННЯ
     Продавцеві потрібна хороша підготовка з математики (навики усного рахунку), а також залежно від спеціалізації по фізиці (радіомагазини), хімії (господарські магазини) і т.п., знання в області товарознавства.
     Повинен знати:
     • правила торгівлі товарами певної групи;
     • асортимент, призначення, способи використання і догляду за товарами певної групи;
     • терміни зберігання;
     • вимоги, що пред'являються до якості товару;
     • стан споживчого попиту.
     Повинен уміти::
     • обслуговувати використовуване устаткування (ваги, холодильники, ріжучі машини і апарати);
     • отримувати товари з складу, готувати їх до продажу;
     • допомагати покупцеві у виборі товару; зважувати і упаковувати продукти;
     • відпускати товари, підраховувати їх вартість;
     • оформляти віконні і внутрішньомагазинні вітрини;
     • вивчати попит покупців.
     ПРОФЕСІЙНО ВАЖЛИВІ ЯКОСТІ
     • стійкість уваги;
     • хороша довготривала і оперативна пам'ять;
     • арифметичні здібності;
     • окомір;
     • точне просторове сприйняття величини і форми предмету;
     • чітка дикція;
     • емоційна стійкість;
     • спостережливість;
     • товариськість;
     • чесність.

Комментарии

Популярные сообщения из этого блога